9 wrz 2014

JEŻYNOWE LOVE


Wrzesień to już ostatni czas na przetwory.
 W tym roku jednak prym wiedzie konfitura z jeżyn.

Robicie przetwory? 
Może macie jakieś przepisy na nadmiar jabłek?





66 komentarzy:

  1. Na jabłka to ciasta i ciasta ;) A jeżyn w tym roku jeszcze nie miałam, i na przetwory za mało czasu :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale myślę o przechowaniu jabłek. Mam ich bardzo, bardzo dużo z racji niewielkiego sadu :) Robiłam swego czasu musy do słoików, ale dość słabo się trzymają - a staram się używać jak najmniej chemii typu fixy, żelfixy etc.

      Usuń
  2. Jak masz nadmiar jabłek to zerknij do książki Liski "o jabłkach" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo! dobry pomysł! O tym nie pomyślałam. Dziękuję, Marto!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie znam :) Akurat tylko dwie dynie w tym roku się pojawiły u mnie na grządce. Mieliśmy plagę ślimaków przez bardzo deszczowy sezon, które zjadały mi kwiaty dyni i cukinii....

      Usuń
  4. z jabłek robię mus,jest świetny do naleśnikow i na biszkopt.cudowne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale taki do słoików? Pasteryzujesz?

      Usuń
  5. jedno zdjęcie jeżyn, a tak doskonale czuć w nim aurę końcówki lata i nadchodzącej jesieni
    piękne mieszkanie wpis niżej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Jeżyny w tym roku wyjątkowo obrodziły! Mam konfiturkę, sok i planuję jeszcze galaretkę :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Olgo, dzięki za maila, zabieram się za odpisywanie od poniedziałku i nie umiem się zabrać! Jestem w niedoczasie, ale będę zamawiać u Ciebie i czapę i łapacz!

      Usuń
  7. Broniłam się w tym roku przed przetworamia a i tak robię właśnie nutelle śliwkową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychota! Moja mama jest jej największą fanką! Do owsianki, buła z powidłami jak znalazł :)

      Usuń
  8. Przetworów już od paru lat robić mi się zwyczajnie nie chce. Ale nie o tym. Genialny kadr! Kolory, rozmycie, wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ja akurat uwielbiam pichcenie w kuchni :) Przetwory i pieczenie to mój konik! Bo mąż gotuje u nas obiady :)

      Usuń
  9. Z jabłkami jakoś mi nie po drodze jeśli chodzi o przetwory. Wolę zdecydowanie te do gryzienia- na zimę zbieramy w drewniane skrzynki i lądują w ciepłej piwnicy. I przez jakiś czas udaje się je przechować w takiej postaci. Fajnie, że napisałaś o tych gruszkach, właśnie rozważałam jakie przetwory zrobię w tym roku i mam właśnie ochotę na coś octowego- gruszkach i jeśli mi się uda- rajskich jabłuszkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi właśnie też nie specjalnie. U nas też lądują w piwnicy w skrzynkach. Ale część chciałabym zamienić w jakaś formę musu np. do szarlotki. A gruszki te są na słodko i bardzo je lubię! :)

      Usuń
  10. Podobno można robić soki z jabłek na zimę, ja jabłka suszę:) Przepiękne zdjęcie:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz! Ja nie mam akurat suszarki, a to dobry pomysł, zrobienie sobie takich chrupiących chipsików jabłkowych.

      Usuń
  11. Ja robiłam w tym roku tylko dżemy: truskawkowe, malinowe i brzoskwiniowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Dżemów truskawkowych mam akurat w tym roku multum! I brzoskwiniowe z cynamonem. Pychota!

      Usuń
  12. Chatney z jabłek jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Lubię! Pycha! Z miodkiem i orzechami, rodzynkami. Ale zastanawiam się nad jakimiś przetworami z jabłek.

      Usuń
  14. nie robię przetworów ale...chętnie zjadam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja uwielbiam! Całe lato smażę, zaprawiam. Zamykam lato w słoiku!

      Usuń
  15. Lato obowiązkowo trzeba zamknąć w słoiku-zrobiłam dżemy z truskawek, porzeczek, brzoskwiń, powidła, sosy pomidorowe, ajwar. A jabłka u nas hurtowo idą na mus, z dodatkiem brzoskwiń albo sam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale pasteryzujecie to potem? Jak robisz taki mus? Ile jest w stanie przetrwać? Ja kiedyś robiłam, ale część się nie trzymała, a na części zrobiła się pleśń i się zraziłam do musów.

      Usuń
    2. Dusimy jabłka z cukrem, gorący mus do gorących, wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i albo odwracamy do góry dnem albo owijamy kocem. Na drugi dzień pukami w zakrętki sprawdzając czy się zamknęły, jeśli któryś z nich odmówił współpracy to chowamy go do lodówki i wykorzystujemy w pierwszej kolejności :) Jak jest dobrze zamknięty to stoi, nawet rok i dłużej.
      Pleśń zdarza się na różnych przetworach, nie ma co się zrażać.

      Usuń
    3. Dzięki! W takim razie wypróbuję :) Przydaje się do szybkiej szarlotki, kiedy teściowa zadzwoni, ze za 30 min będą :)

      Usuń
  16. Pierwszy raz będę w tym roku robić powidła czekoladowe :) piecz szarlotki! do jesiennej herbatki idealnie pasują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czeko-śliwka jest pycha! Polecam! Szarlotka to moje ulubione ciasto, z całą pewnością będę piec hurtowo :)

      Usuń
  17. widzę, że kubeczek się sprawdza ;), gruszek z cynamonem nie znam, biegnę zajrzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jo! Kubeczek ulubiony! Taki fotogeniczny <3 Bardzo go lubię! Dziękuję!

      Usuń
  18. moja babcia przechowuje jablka w drewnianych skrzyniach w stodole lub w piwnicy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też lądują w piwnicy najczęściej :)

      Usuń
  19. Odpowiedzi
    1. Też zawsze robimy soczki, ale to ze świeżych, z marchewką. Sruuuu do sokowirówki i pycha soczek!

      Usuń
  20. U mnie jabłka to tylko z czarnym bzem z przepisu Jo,no ale tych jabłek to mało co

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie znam! Podlinkujesz? Spróbuję poszukać, ale nie wiem czy się uda...

      Usuń
  21. piękne jeżyny. ja w tym roku szaleję ze śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w tym roku akurat bieda z węgierkami... Rok temu mocno obrodziły i w tym roku chyba się wyeksploatowały...

      Usuń
  22. U mnie w tym roku robi się grzybki i paprykę w zalewie, paprykowy aiwar, buraczki na ostro i tradycyjnie ogórki :)...
    A z nadmiaru jabłek - ciasto drożdżowe, po blaszce dla wszystkich członków rodziny ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzybki <3 Uwielbiam. Na szczęście mój tato, to zapalony grzybiarz i całej rodzince dostarcza grzyby. Mmmm! My akurat suszymy na potęgę. Ten zapach potem mmm...

      Usuń
  23. Ja nie robię, może na nowym mieszkaniu zacznę... :)

    Wysłałam Ci zaproszenie na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całą pewnością, będziesz mieć dla kogo :)
      Dziękuję za zaproszenie!

      Usuń
  24. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ostatnio zakochałam się w takim klimacie zdjęć dlatego z pewnością będą przeważać takie właśnie zdjęcia.

      Usuń
  25. Ja co roku obiecuję sobie, że w tym roku zrobię.... może w przyszłym roku się uda ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wrzesień to przetwory - jednoznacznie. Chociaż jabłka akurat najbardziej lubię w wersji standardowej. Za to maliny, letnie truskawki, nektarynki... Pomidory i papryka... To wszystko zamykam magicznie w słoikach na zimową porę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze mam zatrzęsienie kabaczków :) Ale one akurat są w stanie do wiosny przetrwać w piwnicy.

      Usuń
  27. Codziennie zrywam garstkę jeżyn w drodze z pracy, rano wędrują do owsianki ;) Jabłka lubię te chyba najprostsze, przesmażone z odrobiną cukru (teraz pewnie dodałabym stewię żeby było zdrowo, ale nie mam pojęcia jak by się taka marmolada zachowała jeśli chodzi o gęstość).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam taki mus jabłkowy. Potrafię go wyjadać ze słoika na łyżki :)

      Usuń
  28. jeżyny nie dotrwałyby przerabiania - zjadam każde ilości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w tym roku ilości były na prawdę spore :)

      Usuń
  29. Cudne. :) I pomimo, że na co dzień nie jadam jeżyn, to czasem lubię odrobinę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na co dzień sama nie jadam :) Lubię kwaśne jeżyny! Pychota!

      Usuń
  30. Jako Twoja imienniczka pozwolę sobie poprosić o przepis na gruszki z cynamonem, brzmi nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest podlinkowany. Wystarczy kliknąć w słowo "gruszki z cynamonem" we wpisie :)

      Usuń
    2. Haha, faktycznie, dziękuję :)

      Usuń
    3. Proszę! :) Na zimowe wieczory jak znalazł :)

      Usuń

Dziękuję :-)